Vijenac 688 - 690

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

------ Sljedeći broj Vijenca izlazi 10. rujna 2020. -------- 

***

ČAKOVEC

Ispred Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka u Čakovcu, održano je 1. srpnja svečano otvaranje klupe Popevka posvećene prepoznatljivoj glazbeno-tradicijskoj oznaci identiteta Međimuraca – međimurskoj popevki, koja je 2018. uvrštena na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Klupa se nalazi u parku Fakulteta, a simbolično je postavljena nasuprot bisti etnomuzikologa Vinka Žganca, čija je zbirka Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja iz 1916. odigrala važnu ulogu u dokazivanju pripadnosti Međimurja matici Hrvatskoj.


Svečanost otvaranja klupe posvećene međimurskoj popevki

Projekt su zajednički realizirali djelatnici Odsjeka Učiteljskoga fakulteta u Čakovcu, na čelu s prodekanicom, pročelnikom i dekanom, Ogranak MH u Čakovcu, čiji se predsjednik Ivan Pranjić, prepoznavši važnost projekta, založio za njegovo financiranje, i Međimurska županija, koja je financiranje svesrdno potpomogla. Glazbena klupa umjetnički je pothvat Andrije Večenaja, mladoga predavača na Učiteljskom fakultetu u Čakovcu, izrađena je od granita i metala, a oblikovana tako da je pritiskom na tipku moguće aktivirati deset popevki koje je zaštitio UNESCO. Kreirana je, također, i internetska stranica klupapopevka.ufzg.hr koja opisuje put ovoga projekta od ideje do realizacije, a na kojoj se nalazi i deset glazbenih zapisa. Na svečanom otvaranju govorili su dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić, prodekanica Blaženka Filipan-Žignić, predsjednik OMH u Čakovcu Ivan Pranjić i župan Međimurske županije Matija Posavec. Glazbenim programom svečanost su oplemenili članovi malog sastava Akademskog zbora Odsjeka pod vodstvom asistenta Tomislava Cvrtile, sopranistica Ines Ceilinger, bas-bariton Aleksandar Barlović, a sve uz pratnju glazbenog pedagoga Branimira Magdalenića. (Anita Novak)

JASTREBARSKO

Kreativni studio Zvrk u suradnji s OMH u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe od travnja do lipnja 2020. uspješno je održao prvu online radionicu kreativnoga pisanja, na kojoj je sudjelovalo tridesetak mladih spisatelja od 9 do 17 godina iz mnogih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine.

 


Dodjela diploma sudionicima online radionice
kreativnog pisanja

Radionicu je vodila Klementina Škrabe, a o kvaliteti nastalih radova odlučivalo je stručno povjerenstvo: književnica i pjesnikinja Sonja Zubović, autorica knjige Liječnici jaskanskog kraja i članica Čitalačkog kluba žena Večera uz knjigu Dunja Čop te književnik i dramatičar Nino Škrabe. Uz upute i savjete mladi spisatelji dobili su priliku okušati se u različitim književnim žanrovima. Mogli su upoznati čitatelje sa svojim zavičajem, „upasti“ u poznata književna djela, filmove i serije, putovati kroz vrijeme i promijeniti tijek svojih omiljenih priča... Oni najmarljiviji na kraju su dobili i posebne teme, prilagođene njima, njihovim željama, njihovu stilu pa i dijalektu kraja u kojem žive. Jaskanke koje su sudjelovale na radionici pisanja dobile su prigodne diplome iz ruku voditeljice radionice Klementine Škrabe, a ostali sudionici dobit će diplome poštanskim putem. (Klementina Škrabe)

KLANJEC

 U suradnji s Konzervatorskim odjelom u Krapini i uz financijsku donaciju Grada Klanjca i obitelji Milković OMH u Klanjcu dovršio je obnovu kamenog okvira i slova na nadgrobnom spomeniku Klanjčana Otona Ivekovića. Na 81. godišnjicu njegove smrti, u subotu 4. srpnja, uz njegov grob okupili su se članovi Ogranka, klanječke Likovne udruge koja nosi njegovo ime, gradonačelnik Zlatko Brlek i klanječki župnik fra Drago Brglez. Uz nekoliko inspirativnih riječi akademske slikarice Maje Vukine Bogović i predsjednika Ogranka dr. Nikole Benkovića, potpredsjednik Ogranka Nikola Filko upoznao je okupljene poštovatelje Ivekovićeva djela s tijekom te hvalevrijedne aktivnosti te zahvalio donatorima. Uz kratku molitvu koju je predvodio fra Brglez, Klanjčani su se još jednom prisjetili znamenitoga sugrađanina koji počiva ispod stoljetnog hrasta u Spomen-parku znamenitih Klanjčana. (Nikola Filko)

KUTINA

U povodu dvaju jubileja – 50. obljetnice utemeljenja Ogranka MH u Kutini (26. lipnja 1971) i 30. obljetnice obnove u demokratskoj Hrvatskoj 1991. vodstvo Ogranka na čelu s predsjednikom Dragutinom Pasarićem sastalo se s gradonačelnikom Grada Kutine Zlatkom Babićem i pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Željkom Tomičićem. Gradonačelnik Babić tom je prigodom istaknuo da MH predstavlja važnu instituciju u području kulture RH i Grada Kutine te će stoga Grad Kutina biti pokrovitelj prigodnog programa 50. obljetnice Ogranka te nastaviti pomagati njegovo djelovanje. Zahvalio je umjetnicima i znanstvenicima na svemu što su učinili za Kutinu i za ono što će učiniti u budućnosti. Vodstvo Ogranka istaknulo je da se priprema izdavanje svečanog broja Moslavačkog zrcala, koje će dokumentirati polustoljetnu povijest djelovanja Ogranka, a na sam dan 50. obljetnice utemeljenja, 26. lipnja 2021, na zgradi Doma kulture, gdje je održana skupština, bit će postavljena spomen-ploča. (Ida Hitrec)

NOVA GRADIŠKA

 U organizaciji OMH u Novoj Gradiški održana je 30. lipnja svečanost na kojoj su izvrsnim učenicima osnovnih i srednjih škola Nove Gradiške i novogradiškoga područja uručene nagrade – knjige u izdanju MH i Ogranka. Nagrade se tradicionalno dodjeljuju već dvadeset godina.


Vodstvo ogranka s nagrađenim učenicima

U prostoru TZ okupili su se učenici iz devet škola, njihovi roditelji i učitelji – mentori. Svečanost je otvorena glazbenim nastupom Tibora Kovačevića na gitari. Pozdravnu riječ uputila je prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica Ogranka, istaknuvši: „Knjige su uvijek bile izvor znanja i knjige su nam pružale i pružaju nam znanje, a znanje je moć. Mislim da ste vi, dragi učenici, naša bolja Hrvatska, ali možete uvijek biti još bolja Hrvatska. Ostanite i dalje izvrsni u učenju i vladanju i neka vas nikakve prepreke u životu ne zaustave. Želim vam sretno putovanje u život.“ OMG u Novoj Gradiški aktivno radi i na provedbi projekta potpore mladima i nadarenima sa svrhom izdavanja nekoliko zbirki priča i pjesama i dječje slikovnice. Sredstva osigurava Grad Nova Gradiška, a predstavljanje će biti potkraj godine. (Ivanka Herceg)

SLATINA

 OMH u Slatini tradicionalno na kraju svake nastavne godine nagrađuje knjigama najbolje učenike slatinskih osnovnih i srednjih škola. Na ovogodišnjoj svečanosti održanoj 24. lipnja u dvorani Hrvatskoga doma najuspješnije učenike, njihove razrednike, ravnatelje škola i roditelje pozdravila je predsjednica Ogranka Zorica Varga. Nazočnima se obratio i gradonačelnik Denis Ostrošić, koji je pohvalio marljivost i ustrajnost učenika, čestitao nagrađenima i zahvalio OMH u Slatini što je unatoč brojnim aktivnostima i ograničenim mogućnostima zbog trenutačne epidemiološke situacije i ove godine priredio svečanost.


Nagrađeni najuspješniji učenici

Svečanost je „uokvirena“ nastupima mladog, višestruko nagrađivana trubača Jana Mojzeša, bivšeg učenika slatinske OŠ Josipa Kozarca i Glazbene škole Milka Kelemena, danas Umjetničke glazbene škole u Zagrebu, koji je nastupio uz klavirsku pratnju svoje sestre Sare Mojzeš, profesorice u GŠ Milka Kelemena u Slatini. Izveli su skladbe Arcangela Corellija Preludie i Allamande te Molitvu Marijana Novaka. U Hrvatskom domu u Voćinu Ogranak je 26. lipnja predstavio knjigu Iz kulturne baštine Hrvata na Kosovu Dragice Šuvak i vlč. Mladena Štivina, koja na 162 stranice, popraćena sa 110 fotografija, prati život Hrvata koji su doseljeni s Kosova tijekom ratnih događanja za vrijeme Domovinskog rata i nastanjeni u Voćinu i Ćeralijama te su uz starosjedioce postali žitelji kraja koji ih u mnogočemu podsjeća na njihov zavičaj.

(Zorica Varga)

SVETA NEDELJA

OMH u Svetoj Nedelji u suradnji s Ustanovom za sveobuhvatnu skrb Tigrovi Rakitje organizirao je 25. lipnja 8. festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina. Kazivači poezije bili su pjesnici iz OMH u Samoboru i zagrebački poete. Niz domoljubnih pjesama recitirali su članovi predsjedništva svetonedeljskog ogranka. Prvi put u kazivanju poezije sudjelovala su i djeca. Svoj Dječji odjel Ogranak uz Bajkaonicu, maštaonicu i stvaraonicu za djecu planira proširiti i aktivnostima poput čitanja poezije, odnosno poezije online. U glazbenom dijelu nastupili su Martina Mičija Palić (na glasoviru) i Robert Palić (bas), a potpredsjednik Prahin i član Hajtok počastili su bis-točkom kojom je zaključena kulturno-poetsko-glazbeno-likovna večer. Članice Likovnog odjela OMH u Svetoj Nedelji postavile su izložbu svojih radova različitih stilova, od impresionizma, realizma do apstrakcije, dok su zidove dvorane krasila djela Likovne sekcije Tigrova, koje su članovi hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji.

(Ivana Juričić)

VALPOVO

 U okviru programa manifestacije Ljeto valpovačko u velikoj sali Centra kulture Matija Petar Katančić održano je 26. lipnja predstavljanje 25. broja Valpovačkog godišnjaka. Promociju je vodio i predstavio sadržaj jubilarnog broja Jozo Bogdanović, potpredsjednik OMH u Valpovu. „Na predstavljanju 25. broja Valpovačkog godišnjaka prati nas ponos i zadovoljstvo. Osjećaji su neizbježni kad znamo da je ovo valpovačko štivo izlazilo u vremenskom kontinuitetu od 25 uzastopnih godina. Na 5100 stranica temeljito je obrađena prošlost pa i sadašnjost Valpova i cjelokupnoga prostora Valpovštine. Ponosni možemo biti svi mi koji dijelimo sudbinu Valpova i Valpovštine. Učinci 25 izdanja godišnjaka nadilaze Valpovo. Sadržaj izdanja nezaobilazno je štivo kod izučavanja povijesti našega kraja i na višim istraživačkim razinama.


Zdravko Pavlović, sjede: Darko Grgić, Stjepan Najman,
Jozo Bogdanović i Zdenko Segetlija

Neka nas taj ponos i dalje prati i učinimo mlađim generacijama svu građu dostupnom“ – istaknuo je Jozo Bogdanović u uvodnom dijelu. Svoje članke predstavila su tri autora: Zdravko Pavlović, Darko Grgić i Zdenko Segetlija, dok se urednik Stjepan Najman osvrnuo na jubilej: 25 godina izdavanja i 25 brojeva Godišnjaka. U umjetničkom dijelu nastupio je Predrag Matijanić na gitari. Na promociji su bili akademik Luko Paljetak, zamjenica valpovačkog gradonačelnika Ana Brajnović te Zvonko Barišić, ravnatelj Ustanove za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub.

(Stjepan Najman)

VIROVITICA

 OMH u Virovitici polovinom lipnja u prostoriji HPD Rodoljub održao je redovitu izbornu skupštinu. Rad OMH u Virovitici i sve prisutne skupštinare prigodno su pozdravile predstavnice OMH iz Slatine Zorica Varga i Dragica Šuvak. Za sljedeći četverogodišnji mandat ponovo su izabrani Dubravka Sabolić za predsjednicu i Dražen Bunjevac za potpredsjednika. Za novu tajnicu izabrana je Marina Mađarević, za blagajnicu Ivana Vidak, a za članicu predsjedništva Natalija Bajer, sve nove članice Ogranka. Nadzorni odbor čine: Zvonimir Smolić, predsjednik, Ivan Zelenbrz i Mirjana Vodopić.


Novo vodstvo Ogranka MH u Virovitici

Na prvom sastanku predsjedništva i nadzornog odbora 2. srpnja predsjednica OMH u Virovitici Dubravka Sabolić u programu rada za iduće razdoblje naglasila je nastavak dosadašnjih aktivnosti: izdavanje knjiga i novog broja časopisa Zavičaj u suradnji s ograncima u Slatini i Orahovici; edukativne izlete, posjete i suradnju s ostalim ograncima; organizaciju predavanja i izložbi; izradu mrežne stranice te, na inicijativu potpredsjednika Dražena Bunjevca, sudjelovanje i predstavljanje djelatnosti u tradicionalnom programu grada Virovitice, popularnom Rokovu 2020, kako bi se pridobilo zanimanje za Maticu te tako obnovilo članstvo. Odana je počast i svim preminulim članovima Ogranka u proteklom razdoblju – Stjepanu Kožiću i Josipu Hajdinu, dugogodišnjim članovima veteranima (2018), slikaru Mirku Tomaiću (2019) te dr. Zdravku Sertiću (2020). Članovi Ogranka prisustvovali su 30. lipnja promociji knjige Iz kulturne baštine Hrvata na Kosovu autorice Dragice Šuvak i fra Mladena Štivina u izdanju OMH u Slatini.

(Dražen Bunjevac)

 

ISPRAVAK

Na prvoj stranici prošlog ­Vijenca, broj 687, dogodila se tehnička pogreška u najavi koja je uvrštena neposredno prije slanja u tisak. Objavljena najava glasila je: Odlazak ­velikoga povjesničara Ive Bancav. Najava je trebala glasiti: Odlazak velikoga povjesničara Ive Banca. Ispričavamo se zbog propusta.

(Uredništvo)

 

Vijenac 688 - 690

688 - 690 - 16. srpnja 2020. | Arhiva

Klikni za povratak